Appeltaart naar oma's recept.

Dit heb je nodig voor het deeg
350 gram bloem
225 gram roomboter of margarine
180 gram witte bastersuiker
zakje vanillesuiker
2 eierdooiers
Dit heb je nodig voor de vulling
1 kg stevige appels (goudrenetten, jonagold, elstar)
60 gram suiker
kaneel
60 gram gewassen krenten
1 ei
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kneed de bloem, de roomboter, de basterdsuiker, de vanillesuiker en de eierdooiers tot een soepele bal deeg.
Beboter de springvorm (26 cm). Gebruik eventueel bakpapier.
Neem 2/3 deel van het deeg en rol het uit tot +- 0,75 cm dikte. Bekleed hiermee de onderkant en de opstaande rand.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukjes of schijfjes. Meng de appels met de krenten suiker en kaneel en doe dit in de springvorm.
Klop het ei los. Giet dit mensel over de appels. Zorg ervoor, dat je een klein beetje ei overhoudt voor het afstrijken van de bovenkant.
Rol de rest van het deeg uit. leg dit op de appelvulling (Je kunt dit op allerlei manieren doen. Gewoon dichtleggen, maar je kunt ook repen maken en die erop leggen, ook kan je het deeg erop kruimelen). Plak het deeg van de zeikant van de springvorm vast aan dit deeg en bestrijk het met het overgebleven eigeel.
Strooi eventueel nog wat vanillesuiker op de taart.
Ovenstand: 180 graden
Baktijd: ruim 50 minuten
Voor het snijden van de taart kun je eventueel de taart bestrooien met poedersuiker.

Reactie plaatsen
Reacties